субота, 7 лютого 2015 р.

Урок 8

Тема. Написання слів з niв- разом, через дефіс, з апострофом
Мета уроку: поглибити знання учнів про способи словотворення в українській мові; розкрити особливості творення та написання слів з niв-; виробити навички правильного написання та вимови слів із першою частиною niв-; збагачувати словниковий запас учнів; розвивати усну та письмову мову учнів; виховувати любов до рідного слова.
Тип уроку:    засвоєння нових знань.


Хід уроку

Актуалізація мотиваційних резервів учнів з теми.
Опитування.
Які слова ми називаємо складними?
Як поєднуються частини складних слів?
У яких випадках ми пишемо сполучні голосні о, е, є?

Самостійна робота.
Від наведених нижче слів утворіть складні.
Життя, писати. Звук, наслідувати. Хвиля, подібний. Короткий, час. Милий, вид. Добрий, воля. Добрий, якість. Добрий, серце. Воля, побити. Сніг, захищати. Гучний, голос. Різний, голос. Різний, барва.

Ознайомлення учнiв з темою, метою i завданнями уроку.
Освоєння теми уроку. Виконання системи завдань.
Дослідження-спостереження.
 Перепишіть написані на дошці речення. Підкресліть слова з niв-. Якими частинами мови вони є? Як пишуть­ся ці слова?
Не минуло й півхвилини, як пантера відвела погляд. 2. На півдорозі до вершини гори він зустрів Багіру, ранкова роса, що лягла на її шерсть, сяяла різнокольоровими іскорками. 3. Мауглі мав знати, як відрізнити гнилу гілку від здорової; що приємне треба сказати диким бджолам, коли доведеться проходити повз їхній рій на висоті півсотні футів над землею. 4. Раптом у юрбі запанувала мертва тиша, яка тривала з півхвилини (Дж. Р. Кіплінг).

Робота з підручником.
Ознайомлення з теоретичним матеріалом, що стосується теми уроку.

Пояснювальний диктант.
Запишіть речення. Підкресліть слова з niв-, напів-. Поясніть правопис цих слів.
1.      Каа пробрався до напівзруйнованого павільйону цариць, який стояв у центрі тераси, прослизнув крізь купу уламків і зник на сходах, які вели в глибину підземелля. 2. Шер-Хан підбурював своїх друзяк проти їхнього старого ватажка, повторюючи, як можуть такі молоді й сміливі мисливці дозволяти, щоб їхніми зверхниками були напівживий вовк і людське дитинча. 3. Птахи й Мавпяче Плем'я ще раніше поквапилися перебратися на північ, передбачаючи нещастя, яке насувалося на Джунглі. 4. Потім прийшли Джунглі й узяли в них стільки землі із заходу на схід, скільки я можу пройти за дві ночі, і стільки з півночі на південь, скільки я пройду за три ночі (Дж. Р. Кіплінг).

Фразеологічна хвилинка.
Запишіть фразеологізми, поясніть їх. З двома з них складіть речення.
        Це півбіди (невелика біда); зупинитися на півдорозі (не дійти до мети), ні півслова (жодного слова), за півдарма (дуже дешево), доброї півгодини (не менше тридцяти хвилин), б’є північ (дванадцята година ночі), півкопи (тридцять снопів, яєць або двадцять п’ять копійок).

Словниковий диктант.
Запишіть слова.
Півміста, півколо, пів-Золотоноші, пів-Яготина, пів'яхти, півкуля, півзахисник, піваркуш, пів-Азії, піввіку, півмісяць, півтора, пів на сьому, півслова, пів'яблука, пів'ящика, північ, о пів на шосту, пів'ялинки, пів'ягоди, півкниги, півострів, півсвітло.

Творче конструювання.
Складіть зі словами попередньої вправи прості речення, ускладнені однорідними членами, звертаннями або вставними словами.

Узагальнення вивченого на уроці.

Домашнє завдання. Виконати вправу з підручника (на вибір вчителя)

Немає коментарів:

Дописати коментар